Home / Vijesti / Svijet / Trump najavio odgovor Putinu
loading...

Trump najavio odgovor Putinu

Budući šef kabineta novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa Rens Pribus izjavio je danas da je Trump primio zaključak obavještajnih agencija o umiješanosti Rusije u cyber napade, sa ciljem remećenja predsjedničkih izbora u SAD i dodao da će “možda biti odgovora na hakovanje”, prenosi Reuters.

On je u izjavi za Fox News rekao da je Trump prihvatio činjenicu da u ovom konkretnom slučaju “entiteti iz Rusije” stoje iza upada u “organizaciju i operativu” Demokratske stranke.

Pribus je dodao da Trump planira da naredi obavještajnim agencijama da preporuče šta treba da se radi, a da će u zavisnosti od tih preporuka “možda biti odgovora” na rusko hakovanje.

Američki obavještajni zvaničnici objavili su u petak izvještaj u kojem se navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao naređenje da se utiče na predsjedničke izbore u SAD 2016. godine.

U izvještaju o ruskom hakovanju tokom izbora u SAD, s kojeg je skinuta oznaka povjerljivosti, tvrdi se da je ruska vlada razvila “jasnu sklonost” prema Trumpu.

U verziji izvještaja za javnost od 25 strana, navodi se da ruski napori utiču na predsjedničke izbore 2016. godine i predstavljaju “najnoviji izraz dugogodišnje želje Moskve da podrije liberalni demokratski poredak predvođen SAD-om”.

Tvrdi se da je cilj mješanja Moskve bio da se podrije povjerenje javnosti u američki demokratski proces, omalovaži kandidatkinja Demokratske partije Hilary Clinton i “naudi” njenom izboru za predsjednika SAD.

About Redakcija

Check Also

NATO vojska okružila Rusiju za ratne igre Trećeg svetskog rata

NATO je rasporedio vojsku da okruži granice Rusije u agresvnoj seriji ratnih igara za koje ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com