Home / Šokantno / TERORIZAM PRETI I NAMA: Džihadisti “spavači” čekaju na Balkanu
loading...

TERORIZAM PRETI I NAMA: Džihadisti “spavači” čekaju na Balkanu

“Islamska država” je samo širi model onoga što su radili islamisti u BiH od 1992. godine, ističe profesor na beogradskom Fakultetu za bezbjednost Milan Mijalkovski

Profesor na beogradskom Fakultetu za bezbjednost Milan Mijalkovski smatra da Evropu čeka sumorna budućnost zbog terorizma, dok Balkan, za sada, nije prioritet džihadistima, osim ako ne dobiju instrukcije da počnu sa napadima.

Mijalkovski u intervjuu Srni podseća da su džihadisti u regionu davno označili “balkanski kalifat”.

Oni su uputili par pretnji, čime su praktično dali instrukcije svojim članovima koji su se vratili sa ratišta na koji način treba da izvode terorističke napade.

“Možda će neko od njih samostalno odlučiti da to čini, ali je verovatnije da čekaju instrukcije i tek tada će početi terorističke napade”, precizira on.

džihadisti

Foto: Profimedia

Mijalkovski upozorava da se prema nekim podacima, u BiH, odnosno, pre svega, u Federaciju BiH i na Kosovo, vratilo najmanje par stotina ratnika, a u Evropu 1.700 od kada su počeli da trpe poraz na Bliskom istoku.

“U Federaciji BiH povratnika registruju, a onda se nagode sa njim da ide u zatvor, recimo, tri godine. I šta nakon toga? Da li je on to prevaspitan i je li se odrekao ideologije? Pa naravno da nije”, ističe Mijalkovski.

On napominje da se u BiH “samo udara po površini terorizma, ali se i dalje ništa ne čini da zaista bude sankcionisan”.

Za sada, region nije prioritetna meta džihadistima, tako da, bez obzira na to što imaju razvijen potencijal i infrastrukturu, nije realno očekivati da će ići na izvođenje terorističkih akata.

Mijalkovski napominje da je zamah ekstremističkog terorizma proveren za vreme etničko-verskog rata u BiH 1992-1995. godine, kada se iz Avganistana, u režiji obaveštajnih zapadnih službi i islamskih zemalja, teroristička Al kaida prebacila u BiH.

On ističe da je “Islamska država” sada samo širi model onoga šta su radili islamisti u BiH od 1992. godine.

Podsećajući da je hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović upozorila na islamizam u BiH, Mijalkovski ukazuje da rukovodstvo bošnjačkih političara i Islamske verske zajednice u BiH očigledno nastoji da to prećuti.

Policija lovi džihadiste u Briselu

Foto: Profimedia

 

“A kada neko ćuti – onda on podržava ono što se radi”, ističe Mijalkovski u intervjuu Srni.

On predviđa da će se ove godine, nezavisno od toga da li će “Islamska država” biti uništena ili ne, terorizam nastaviti, prvenstveno u zapadnim zemljama, kao i da će biti izražen, jer ima mnogo potencijalnih terorista koji su pripremljeni i operativno spremni.

“Samo u Nemačkoj su objavili da njih 400 nadziru nemačke službe. Znate li šta znači 400 potencijalnih terorista?

On treba da izađe iz stana, da uzme bilo koje prevozno sredstvo i da ubije nekoga ili uzme hladno oružje, da ne govorimo o eksplozivima i ostalom”, objašnjava Mijalkovski.

Napadima uoči božićnih praznika u zapadnoevropskim zemljama, kakav je izveden u Nemačkoj, teroristi konstantno pokušavaju da održe atmosferu napetosti i u tome, za sada, u potpunosti uspevaju.

“Zapadne zemlje i zemlje EU, bez obzira na to što imaju razvijene nacionalne sisteme bezbednosti, očigledno ne mogu da se brane uspešno, a kod njih se još ne nazire razmišljanje kako da diskredituju ideologije, koje proizvode teroriste”, smatra Mijalkovski.

srbijadanas.com

About Redakcija

Check Also

Posljednji vic Bata Đoše: Poslije ovoga je otišao u legendu! (VIDEO)

Vijest o smrti glumca Bogoljuba Mitića Đoše (49), koji je prema nezvaničnim informacijama preminuo od ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com