Home / Vijesti / Svijet / POMETNJA U VRHU KOMANDE: Obama opozvao sve nosače aviona – SAD se sprema za NEŠTO VELIKO, evo šta …
loading...

POMETNJA U VRHU KOMANDE: Obama opozvao sve nosače aviona – SAD se sprema za NEŠTO VELIKO, evo šta …

Barak Obama je opozvao svih 10 nosača aviona američke mornarice sa Bliskog istoka, ostavljajući Sjedinjene Države otvorene za potencijalni napad.

Po prvi put nakon Drugog svetskog rata, tokom naredne nedelje nijedan nosač aviona neće biti postavljen bilo gde u svetu, konstatuje “SuperStation95”

Nosač USS Dvajt Ajzenhauer i njegova udarna grupa su se vratili u Norfolk u Virdžiniji u petak nakon sedmomesečnog odsustva.  Taj nosač je zaslužan za stotine vazdušnih napada protiv ISIS-a u Iraku i Siriji na području Mediterana i Persijskog zaliva.

Dva razarača iz grupe tog nosača su takođe bila uključena u borbu. USS Nic i USS Mejson su bili napadnuti na Crvenom moru kada je Huti jedinica, podržana od strane Irana, lansirala krstareće rakete koje je presreo Mejson. Osvetnički udar Nica je uništio instalacije radara u Jemenu u oktobru.

 

Aktiviranje zamenskog nosača Ajzenhauera iz luke, USS Džorža H.V. Buša je odloženo za više od šest meseci i Ajzenhauer neće biti zamenjen do početka naredne godine, navode zvaničnici mornarice.

Na Bliskom istoku više nije preostao nijedan nosač, ali je zato na toj teritoriji usidren veliki brod za iskrcavanje pomorskog desanta sa hiljadama marinaca, kao i nekoliko helikoptera i mlaznjaka koji su tu da saniraju krizu, kako navode zvaničnici.

U međuvremenu, mornarica je izjavila za SuperStation95 da američka mornarica poseduje druge mlaznjake koji mogu da nadomeste povlačenje nosača aviona sa Bliskog istoka i drugih delova sveta. Mornarica takođe može odmah “pozvati” nosač ukoliko to bude neophodno. Odsustvo nosača mornarice, koji važe za simbol američke projekcije moći, je ipak vredno pažnje. Veruje se da je ovo prvi put posle Drugog svetskog rata da barem jedan nosač nije aktivan.

“Mi nećemo diskutovati o vremenskom rasporedu planiranih operacija udarnih grupa nosača van i unutar teritorije centralne komande SAD-a,” navodi kapetan Teri Šenon, potparol mornarice u izjavi za SuperStation95. Centralna komanda ima zadatak da i dalje kontroliše vojnu silu SAD-a u Avganistanu i na Bliskom istoku.

 

Ovo nije prvi put da je nosač aviona odsustvovao sa teritorije Bliskog istoka. Prošle jeseni je mornarica angažovala francuski nosač da uprazni mesto nosača USS Teodora Ruzvelta kada se on vratio kući. U to vreme je to predstavljalo prvo odsustvo američkih nosača na Bliskom istoku od 2007. godine.

Drugi faktori su takođe zaslužni za činjenicu da su opozvani svi nosači. Od 2011. do 2013. godine mornarica je držala dva nosača na teritoriji Persijskog zaliva  po naređenjima tadašnjeg komandira centralne komande, generala Džejmsa Matisa, koji je sad izabran za sekretara odbrane od strane budućeg predsednika SAD-a, Donalda Trampa.

Smanjenje budžeta koje je naredio kongres, takođe poznato i kao konfiskacija, se takođe osetilo na vodenom frontu od 2011. godine. Nakon što su milijarde dolara ukinute iz budžeta mornarice, brodovi kao što je USS Džordž H.V. Buš su morali da produže svoj ostanak u matičnoj luci, što je uticalo i na dalji razvoj događaja. Da je USS Buš napustio SAD na vreme, stigao bi da zameni nosač u Mediteranskom zalivu, zvaničnici navode za Fox News.

Korespodent za SuperStation95 je nedavno posetio brod USS  Džordž H.V. Buš da vidi kako napreduju završni radovi na brodu.

Sa mlaznjacima koji su sletali u intervalu od 60 sekundi, posada je radila na tome da se taj interval smanji na 40 sekundi.

 

Posada koju sačinjavaju žene i muškarci starosti od 18 do 22 godine rade 14 časova dnevno uz malo vremena za odmor – sve to pre polaska i potencijalnog ispaljivanja žive municije na ISIS.

“Ovo je vojni ekvivalent prolećnom treningu, jer nakon završavanja ove akcije u decembru, nastavljamo dalje sa stvarnim jedinicama sa, i protiv kojih ćemo leteti.” poručio je admiral Kenet Vitsel sa platforme za poletanje “Red lešinara” od 4 ara.

Uporedo sa ratovanjem protiv ISIS-a, komandant broda napominje da će njegova posada biti spremna i da se bori protiv napada Kine i Rusije, ukoliko dođe do njih.

“Iako trenutno nemamo nikakve hitne ili neizvesne konflikte sa njima, može se reći da imamo različite interese u mnogim aspektima, stoga se moramo pripremiti da razradimo strategiju reagovanja ukoliko to bude neophodno.” reče kapetan Vil Penington.

Ovaj brod ima i skoriju istoriju.

Par F-18ica sa ovog broda je 8. avgusta 2014. godine lansirao prve vazdušne napade na ISIS na severu Iraka.

Sada, dve i po godine kasnije, ovaj brod se vraća na front da se bori sa terorističkom grupom Islamske države.

“To ne znači da će za tri ili šest meseci  ovo predstavljati prioritet za našu državu, te moramo biti spremni za napad bilo gde, bilo kad i prilikom bilo kakve misije” navodi kapetan Džejms Mekal, komander Air Wing 8ice, zadužen za sve avione na brodu.

Ono što baca senku na sve ovo je činjenica da su baš svi nosači aviona u domaćoj luci tokom cele jedne nedelje, neposredno pre nego što će vrlo nepopularan predsednik predati mandat. Predsednik koji plasira lažne tvrdnje o mešanju u predsedničke izbore i za to optužuje supersilu, Rusiju.

Drugi oficiri su takođe izjasnili svoju zabrinutost.

Jedan kapetan napominje:“Trenutno Kina ima moć da preuzme Tajvan i Japan, ukoliko to žele. Severna Koreja može preuzeti Južnu Koreju, Rusija može preuzeti Ukrajinu a svi Arapi mogu napasti Izrael. Dok SAD stigne da odgovori na sve to, već će sve biti gotovo.”

Ameriko, čuvaj se. Barak Obama ju je doveo u poziciju gde može biti pobeđena za samo nedelju dana.

 

About Redakcija

Check Also

NATO vojska okružila Rusiju za ratne igre Trećeg svetskog rata

NATO je rasporedio vojsku da okruži granice Rusije u agresvnoj seriji ratnih igara za koje ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com