Home / Zanimljivosti / Istraživački rover na Marsu došao do neverovatnog otkrića o vanzemaljskom životu -VIDEO
loading...

Istraživački rover na Marsu došao do neverovatnog otkrića o vanzemaljskom životu -VIDEO

U potrazi za oblicima života na Marsu, istraživački rover je došao do senzacionalnog otkrića!

Naučnici veruju da je istraživački rover prikupio veoma obećavajuće podatke prilikom potrage za oblicima života van Zemlje.

Mašina koja se nalazi na Marsu od avgusta 2012. godine je prikupila uzorke sa kratera koji pokazuju znake da će život na Marsu biti moguć, ako već nije bio.

Uzorci sa mesta po imenu Gejl Krater pokazuju da na tom mestu ima pregršt mineralnih zaliha koji obezbeđuju dokaz da je tu nekada bilo vode i da su uslovi okruženja odgovarajući za život.

 

Džon Grocinger, geolog sa Instituta za tehnologiju u Kaliforniji, je držao govor na godišnjem Američkom geofizičkom druženju u San Francisku kada je izjavio: „Mi vidimo sve stavke koje se mogu povezati sa životom na tom mestu.“

„Ovde nema ničeg ekstremnog. Ovo područje će postati podobno za naseljavanje.“

Istraživački rover prikuplja uzorke na svakih 25 metara po Gejl Krateru – najnižoj tački na Marsu u kojem je po verovanju naučnika nekada postojalo veliko jezero.

 

Gornji slojevi kratera sadrže veliku količinu oksdirajućih hematita, što svedoči o tome da je to područje nekada sadržalo kiseline.

Po Grocingeru, područje „jeste bilo kiselo ali nikada nije bilo previše kiselo, te da je područje gde acidofilni organizmi definitivno mogu opstati.“

Rover je takođe otkrio brdo minerala i bora, koji na Zemlji ima ulogu formiranja ribonukleinske kiseline, jednog od najvažnijih sastojaka života uz DNK i protein.

Gosn. Grocinger takođe dodaje „Mi vidimo hemijsku složenost koja ukazuje na dugu i interaktivnu istoriju sa vodom. Što je komplikovanija hemija, to je područje podobnije za život.

Bor, hematit i minerali gline naglašavaju pokretnost elemenata i elektrona, što je dobro za život.“

Webtribune.rs

About Redakcija

Check Also

10 najzanimljivijih opredjeljenja Balkanaca

Internet stranica Prepirke.com napravila je popis 10 najzanimljivijih opredjeljenja Balkanaca. Vole li veze za jednu ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com