Home / Uncategorized / Istina o najtajanstvenijoj zemlji na svijetu: Ovih 5 stvari sigurno niste znali o Severnoj Koreji, priča o GODZILI je sablasna (VIDEO)
loading...

Istina o najtajanstvenijoj zemlji na svijetu: Ovih 5 stvari sigurno niste znali o Severnoj Koreji, priča o GODZILI je sablasna (VIDEO)

Tužna priča o otmici režisera i njegove supruge poslužila je i kao dobar marketinški potez za promociju filma

Severna Koreja je trenutno aktuelna zbog raketnog naoružanja i radikalne politike, ali da li ste znali da ova zemlja ima sopstvenu vremensku zonu i da se o čoveku može saznati puno na osnovu frizure?

Ovo su zanimljive činjenice koje malo ko zna o Severnoj Koreji.

1. KOLIKO JE SATI?

Od avgusta 2015. godine Severna Koreja ima svoju vremensku zonu. Uspostavljanje “Pjongjang vremena”, što je UTC +8.30 smatra se iskorenjenjivanjem zaostavštine japanskog kolonijalnog perioda. Ovo nije jedini vremenski podatak koji se razlikuje od ostatka sveta: Pjongjang koristi takozvani džuče kalendar koj je isti kao i gregorijanski, osim u činjenici da je za početnu godinu uzeta godina rođenja Kim Il Sunga, 1912. Dakle, 2017. godina po džuče kalendaru je 106, navodi Sputnik.

2. VISINA

Severnokorejci rođeni posle Korejskog rata u proseku su 5 centimetara niži od Južnokorejaca. Postoji objašnjenje: većina građana ove zemlje gladovala je ili patila od neuhranjenosti nakon rata.

3. ŠKOLOVANJE

Pjongjang tvrdi da je stopa pismenosti u zemlji 100 odsto, odnosno da celo stanovništvo zemlje starije od 15 godina ume da čita i piše. Pored toga, obrazovanje je besplatno.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

4. FRIZURA

Mediji pišu kako Severna Koreja odobrava samo 28 frizura. Udate žene treba da imaju kratku kosu, dok žene koje su same mogu imati pramenove i lokne. Muškarci bi trebalo da svoju kosu šišaju na manje od 5 centimetara. Starešine treba da nose kraću kosu od 7 centimetara. Frizura sme da izgleda arhaično, nalik na trend 50-tih godina prošlog veka.

5. KOREJSKA GODZILA

Tajne službe Severne Koreje su 1978. godine kidnapovale južnokorejskog režisera Šin Sang Oka kako bi napravio dobre filmove i doneo novi život na ekgrane u Pjongjangu. Tokom svog “boravka” u zemlji, on je napravio sedam filmova. Najpoznatiji njegov rad u Severnoj Koreji je film “Pulgasari”. Film je nastao po priči o istoimenom junaku, gigantskom čudovištu iz korejske mitologije.

Printskrin:Youtube/Erick Tseng

Radnja filma smeštena je u selo, gde mitsko čudovište Pulgasari pomaže meštanima u borbi sa surovim protivnicima, korumpiranom vlašću. Film odlikuje mnoštvo zanimljivih i smešnih specijalnih efekata, kao i impresivne grupne borbe u kojima učestvuje hiljade statista.

Tužna priča o otmici režisera i njegove supruge poslužila je i kao dobar marketinški potez za promociju filma.

(Telegraf.rs)

About Redakcija

Check Also

Uživo prenos: Novinar BBC-ja uhvatio ženu za DOJKU nakon što mu je ušla u kadar! (VIDEO)

Braunov postupak izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama, pa je i on morao da ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com