Home / Vijesti / Svijet / Erdogan: ‘Imam dokaze da SAD podupiru ISIL’!
loading...

Erdogan: ‘Imam dokaze da SAD podupiru ISIL’!

Turski lider Erdogan, do nedavno najvjerniji saveznik Baracka Husseina Obame, je u Ankari održao konferenciju za tisak i jasno i nedvosmisleno optužio SAD za potporu Islamskoj državi, odnosno Daeshu, i drugim terorističkim skupinama

On kaže da za to ima i jasne i nedvosmislene dokaze: “Oni su nas optuživali da podupiremo Daesh (Islamsku državu)”, rekao je Erdogan, prema Reutersu, jučer na presici u Ankari. “No sad oni podupiru terorističke grupe uključujući Daesh, YPG i PYD. Sve je vrlo jasno. Imamo potvrđene dokaze, uključujući fotografije i video zapise”. YPG i PYD su inače grupe kurdskih militanata, koje Ankara smatra teroristima. Nije da je Erdogan rekao nešto što nije poznato već 4 godine – ali se o tome nekako ne govori na zapadu. Kao ni o tome da je glavni cilj Zapada srušiti Assada, ne poraziti ISIL.

Erdogan je u utorak također naveo da bi se Katar i Saudijska Arabija trebali pridružiti sastanku Turske s Rusijom i Iranom, na kom će i on biti prisutan, kako bi zajedno razmotrili načine da se dođe do mira u Siriji. Ovo je posebno zanimljivo, jer su upravo Katar i Saudijska Arabija do sad bili, uz Tursku, pokretači rata u Siriji, pod kišobranom SAD-a. S druge strane Turska se pridružila drugoj strani u Siriji, Rusiji i Iranu, u izvlačenju civila i terorista iz Alepa nakon oslobođenja grada, te je dogovorila razgovore s te dvije zemlje o Siriji u Kazahstanu početkom iduće godine.

Koalicija koju predvode Amerikanci se borila na strani “pobunjenika” koji su pokušavali svrgnuti Bashara al Assada, demokratski izabranog predsjednika koji nedvojbeno uživa većinsku podršku Sirijaca, i koji je sekularni vladar, za razliku od “pobunjenika”. Istovremeno ta koalicija je pokušavala izbjeći izravno pomaganje ISIL-u i drugim militantnih islamističkim grupama, bar javno, ali činjenica je da je vojna pomoć koju je SAD slao “svojim” pobunjenicima često odmah završavala kod ISIL-a.

Koja je pozadina ovog naglog zaokreta Turske, “najdragocjenijeg” NATO saveznika na Bliskom istoku, prema drugoj strani? Korijeni su svakako u neuspjelom puču protiv Erdogana iza kojeg su po svemu sudeći stajale SAD, odnosno prešutno su ga podržale, a možda i inicirale. Usto, gubici se gomilaju na turskoj strani dok vojska pokušava preoteti Al-Bab od džihadista iz ISIL-a, a Ankara je sve nervoznija zbog izostanka bilo kakve podrške i pomoći Turskoj od strane SAD-a. Turci su mogli računati na američku pomoć protiv Assada, ali izgleda ne i protiv ISIL-a.

Zato je na konferenciji za tisak Erdogan rekao: “Koalicijske snage na žalost ne održavaju svoja obećanja. Neovisno o tome hoće li ih održati ili ne, mi ćemo odlučno nastaviti istim putem. Nema povratka s puta kojim smo krenuli”. Turska je naime naišla na ogorčen otpor kod Al-Baba, na samo 25 kilometara južno od svoje granice. Erdogan se žali da zapad, umjesto da podrži Tursku, radije pomaže Kurdsku narodnu zaštitu (YPG) i Demokratsku uniju (PYD), koje na terenu u Siriji surađuju sa SAD-om, ali također i ISIL. “Oni podržavaju sve terorističke grupe – YPG, PYD, ali također i Daesh (ISIL),” kaže Erdogan. “To je vrlo jasno, sasvim očito”, kaže on i tvrdi da Turska može za to pružiti dokaze uključujući video-snimke.

Erdogan je izrekao slične optužbe prošlog mjeseca kad je bio u posjetu Pakistanu,  rekavši kako “Zapad sad stoji uz Daesh” i kako je njihovo naoružanje zapadnog porijekla. Turski lider je tada također rekao kako ima dokaze da je SAD u određenim fazama podržavale džihadističke grupe. Ali izrazio je uvjerenje da će pobijediti unatoč izostanku američke pomoći: “Mi sad držimo teroriste ISIL-a opkoljene sa sve četiri strane u Al-Babu…. Da, imamo svojih mučenika, ali sad više nema povratka”.  Nije spomenuo video koji se nedavno pojavio, a koji navodno pokazuje kako su ISIL-ovci žive spalili dvojicu turskih vojnika u Siriji. Zamjenik premijera Numan Kurtulmus ranije je rekao da nema informacija o tom videu.

Što se tiče sastanka u Kazahstanu idućeg mjeseca, Erdogan je rekao da oni također podupiru plan Rusije da se sve strane u konfliktu dovedu za pregovarački stol u Astani. Toj mirovnoj inicijativi bi trebali prisustvovati svi glavni igrači u sukobu, uključujući Saudijsku Arabiju i Katar, ali terorističke grupe, kaže Erdogan, ne smiju nipoštp biti uključene. AP još javlja kako je Erdogan rekao kako su Saudijska Arabija i Katar “pokazali dobru volju i dali potporu” Siriji, iako je manje više poznato da upravo te zemlje, uz Tursku, pokušavaju svrgnuti Assada. U stvari, te tri zemlje su predvodnici građanskog rata u Siriji i rade na svrgavanju Bashara Assada, dok su pak Assadovi glavni saveznici Moskva i Teheran.

Naravno, američki State Department je odbacio Erdoganove tvrdnje kao “smiješne”. Glasnogovornik ministarstva Mark Toner kaže kako takve optužbe nemaju nikakvog temelja. Imaju li? Assad je zaštitio kršćansku zajednicu u Siriji. On je možda baraba, ali svakako ni blizu kao al-Baghdadi koji se razmahao pod Obamom, i dobro mu ide. Obama je, uz Hillary Clinton na čelu State Departmenta, potaknuo i ohrabrivao “arapsko proljeće”, koristio novac američkih poreznih obveznika kako bi financirao tzv. “umjerene pobunjenike” koji su u stvarnosti tek bande terorista i silovatelja s posebnim apetitom za ubijanjem sirjskih kršćana. Nakon svega što se desilo u Siriji, tko još vjeruje zapadnoj propagandi?

About Redakcija

Check Also

Crvena potjernica za 18-godišnjakom iz BiH zbog terorizma!

Međunarodna policijska agencija Interpol, sa sjedištem u francuskom Lionu, objavila je jučer  crvenu potjernicu za ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com