Home / Vijesti / Regija / Dodik: Kako će BiH u EU kada je u njoj Visoki predstavnik?
loading...

Dodik: Kako će BiH u EU kada je u njoj Visoki predstavnik?

Sve ono što smo radili zajednički dalo je rezultate, ne samo za HDZ i SNSD već i za narode koje predstavljamo, kazao je Milorad Dodik.

Lideri SNSD-a i HDZ-a, Milorad Dodik i Dragan Čović, održali su sastanak u Istočnom Sarajevu.

Naše partnerstvo nije uslovljavalo njihovo isključivanje iz zajedničkih institucija, imajući u vidu da su Bošnjaci ranijih godina birali predstavnike Hrvata u zajedničkim institucijama. I rezultati popisa stanovništva se pokušavaju uspostaviti kao legitimni. To je tipično ponašanje za BiH pod utjecajem Bakira Izetbegovića“, kazao je Dodik.

On je istakao da su Hrvati u BiH bili suočeni sa manipulacijama kroz izborni proces.

Potrebna je izmjena dijela izbornog sistema u BiH, i podržat ćemo nastojanja Hrvata da se to završi. Također smo razgovarali o finalizaciji teksta o novom zakonu o Ustavnom sudu BiH“, dodao je Dodik.

Predsjednik RS-a je naglasio da je stav njegove partije kako se mora rasčistiti ono što zapad želi shvatiti, a riječ je o pravnoj državi.

Pravna država s nepravnim Ustavnim sudom nije pravna država i nije afirmacija pravde. Ili ćemo o tome razgovarati ili će ti procesi biti razlog zašto će drugi morati da se suoče s činjenicom da se BiH ne kreće putem ka EU.

On smatra da je važno i za RS i za hrvatski narod u BiH i njegovu političku poziciju da se izgrade što bolji odnosi Srbije i Hrvatske.

Dodik je kazao da srpski zvaničnici na državnom nivou prave štetu entitetu RS i narodu odlukama koje donose s Bošnjacima.

Njihove izdaje će se vidjeti u vremenu koje dolazi. Nisu radili u interesu RS-a i naroda. Krajnje je vrijeme da se dogovorimo šta je srpska politika u BiH.

Lider SNSD-a je kazao da SNSD i HDZ nikada nisu vodili razgovore na štetu bošnjačkog naroda.

Želimo se vratiti bazičnom odnosu, konstitutivnosti naroda tako da niti jedan narod ne može biti majoriziran bez obzira na silu koja stoji iza tih odluka kao što je Ustavni sud. Hrvati traže svoje pozicioniranje, a RS traži nenametanje odluka u BiH“, izjavio je Dodik i dodao kako RS nema razloga vjerovati u evropski put kako je vjerovala prije nekoliko godina.

Ne vjerujemo da je validna popuna upitnika kada u Ustavnom sudu BiH sjede strane sudije. Kako je moguće da zemlja pod protektoratom dobije kandidatski status, a u njoj sjedi Visoki predstavnik OHR-a?

Dodik je mišljenja da je aktivacija mehanizma koordinacije najbolji poteza za početak kako niti jedan narod u BiH ne bi bio majoriziran.

Čović je rekao da očekuje da u narednih 15 dana bude postignut usaglašen stav o zakonu o Ustavnom sudu BiH.

Ističući da mnogo stvari u BiH zavisi od kvalitetnog odnosa dvije stranke, on je naveo da njihova saradnja treba da stabilizuje ekonomsku i socijalnu sliku u BiH.

About Redakcija

Check Also

Crvena potjernica za 18-godišnjakom iz BiH zbog terorizma!

Međunarodna policijska agencija Interpol, sa sjedištem u francuskom Lionu, objavila je jučer  crvenu potjernicu za ...

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com